Ota yhteyttä

Varaa aikasi kotikäynnille Puhelin: 040 171 8861 info@hymyoy.fi Y-tunnus: 2518586-5

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Aihe

Viesti

Suun terveyspalvelut HYMY Oy | Iäkkäiden suunterveyttä voi parantaa – palveluja toivotaan myös kotiin. Alla kirjoitelmaa hammaslääkäri Kaija Komulaisen väitöstutkimuksesta.
Varaa aikasi kotikäynnille 040 1718861. Suun terveyspalvelut HYMY Oy:n suuhygienistit tekevät koti- ja laitoskäyntejä. Tarvittaessa konsultoimme yhteistyöhammaslääkäri ja hammasteknikkoa.
hammaslääkäri, hammaslääkärit, hammaslääkäreitä, hammas, hampaat, suu, suun hyvinvointi, hyvinvointi, terveys, terveyspalvelut, hammashoito, suuhygienisti, hammashoitaja, vanhus, proteesit, karies, reikiintyminen, sylki, hammaskivi, puhdistus, kotikäynti, laitoskäynti, hoivakoti, fluoraus, ennaltaehkäisevä, yleisterveys, hoitotasapaino, suuhygienia, tarkastus, hampaiden tarkistus kotona, hammashoito kotona, hammashoito asiakkaan luona hoivakodissa
10508
post-template-default,single,single-post,postid-10508,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_with_content,width_470,blog_installed,hide_inital_sticky,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
loka 10 2015

Iäkkäiden suunterveyttä voi parantaa – palveluja toivotaan myös kotiin. Alla kirjoitelmaa hammaslääkäri Kaija Komulaisen väitöstutkimuksesta.

 

Kotona asuvien yli 75-vuotiaiden suun terveyttä voidaan parantaa terveysneuvonnalla ja ennaltaehkäisevillä hammashoidon toimenpiteillä, osoitti hammaslääketieteen lisensiaatti Kaija Komulaisen väitöstutkimus. Näistä toimenpiteistä huolimatta ikäryhmässä esiintyi kaksivuotisen interventiotutkimuksen lopussa edelleen paljon suun sairauksia ja ehkäisevän hoidon tarve oli suuri. Hammashoidon palveluja toivottiin myös kotiin.

Tutkimuksen mukaan iäkkäillä on suuri tarve ennaltaehkäisevään hammashoitoon.  82 prosenttia niistä, joilla oli omat hampaat, ja 55 prosenttia hampaattomista kokoproteesipotilasta tarvitsi hampaiden ja proteesien puhdistusneuvontaa tai muita ehkäisevän hammashoidon toimenpiteitä. Ennaltaehkäisevän hoidon tarve oli yhteydessä yleisterveyteen. Tärkeimmät tarvetta selittävät yleisterveydelliset tekijät olivat hauraus-raihnaisuus-oireyhtymä ja sairauksien kasaantuminen.

Joka neljäs tutkimukseen osallistunut halusi, että hammaslääkärin tutkimus tehdään kotona. Sitä halusivat erityisesti ne henkilöt, joiden toimintakyky ja muisti olivat heikentyneet ja jotka olivat käyttäneet terveyspalveluja vain vähän.

Iäkkäät olivat käyttäneet suun terveydenhuollon palveluja varsin vähän hoidon tarpeeseen nähden. Noin puolet hampaallisista tutkittavista ja 3 prosenttia hampaattomista kokoproteesipotilasta ilmoitti käyneensä säännöllisesti hammashoidossa. Kuitenkin vielä tämän tutkimuksen lopussa kolmella neljästä iäkkäästä, joilla oli suussaan omia hampaita, oli edelleen parantamisen varaa suuhygieniassa ja muutakin ehkäisevän hoidon tarvetta. Vastaava tilanne oli lähes kaikilla osaproteesipotilailla.

Tulosten mukaan iäkkäät tarvitsevat apua suun puhdistukseen ja säännöllistä ammattilaisten suorittamaa suun sairauksien ehkäisyä ja hoitoa. Osalle iäkkäistä olisi tärkeää viedä suun terveydenhuollon palveluja kotiin.

Hammaslääketieteen lisensiaatti Kaija Komulaisen väitöskirja Oral Health Promoting among Community-Dwelling Older People (Suun terveyden edistäminen kotona asuvilla iäkkäillä) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 27.9.2013.

Share Post
Tags: