Ota yhteyttä

Varaa aikasi kotikäynnille Puhelin: 040 171 8861 info@hymyoy.fi Y-tunnus: 2518586-5

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Aihe

Viesti

Suun terveyspalvelut HYMY Oy | Kuivaako suuta?
Varaa aikasi kotikäynnille 040 1718861. Suun terveyspalvelut HYMY Oy:n suuhygienistit tekevät koti- ja laitoskäyntejä. Tarvittaessa konsultoimme yhteistyöhammaslääkäri ja hammasteknikkoa.
hammaslääkäri, hammaslääkärit, hammaslääkäreitä, hammas, hampaat, suu, suun hyvinvointi, hyvinvointi, terveys, terveyspalvelut, hammashoito, suuhygienisti, hammashoitaja, vanhus, proteesit, karies, reikiintyminen, sylki, hammaskivi, puhdistus, kotikäynti, laitoskäynti, hoivakoti, fluoraus, ennaltaehkäisevä, yleisterveys, hoitotasapaino, suuhygienia, tarkastus, hampaiden tarkistus kotona, hammashoito kotona, hammashoito asiakkaan luona hoivakodissa
11195
post-template-default,single,single-post,postid-11195,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_with_content,width_470,blog_installed,hide_inital_sticky,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
kesä 12 2020

Kuivaako suuta?

KUIVA SUU

 

Kuiva suun tunnetta on useilla ikäihmisillä, varsinkin silloin kun on lääkityksiä. Nuoremmillakin henkilöillä kuivan suun vaivaa saattaa olla, johtuen myös sairauksista ja lääkityksistä. Kuiva suu koetaan epämukavaksi, yöllä saatetaan herätä tämän tunteen takia. Puhuminenkin saattaa olla vaikeaa kuivan suun takia. Hammasterveyden kannalta kuivaan suuhun on hyvä kiinnittää huomiota ja vuosittaiset suun terveystarkastukset ovat paikallaan, kuiva suu lisää reikiintymis- ja ientulehdus riskiä ja samoin limakalvo-ongelmia. Kuivasuisen henkilön on erityisen tärkeää huolehtia hyvästä hampaiden puhdistuksesta. Mikäli hampaistoon jää bakteeripeitettä eli likaa, hampaat reikiintyvät helposti. Bakteeripeitteen takia ikeniin tulee herkästi ientulehdusta, jos syljen hyviä ominaisuuksia on suussa vähemmän. Limakalvoille myös tulee kuivassa suussa herkemmin ongelmia ja proteesit sekä purentakisko aiheuttavat herkästi painokohtia. Hampaiden kuluminen eli eroosio on myös kuivan suun vaiva.

 

Kuivassa suussa voimakkaat hammastahnat koetaan epämiellyttävinä eikä niitä kannata käyttää. Mieto fluoripitoinen tahna, joka ei vaahtoa on miellyttävin ja suositeltava. Hammastahnan käyttö on tärkeää juuri fluorin takia, eikä tahnaa tarvitsekaan vedellä purskutella pois. Mikäli hammastahna koetaan epämukavaksi, voi käyttää hampaiden pesuun maustamatonta vichyä ja ottaa fluoritabletteja ohjeen mukaan. Mikäli suussa on ientulehdusherkkyyttä  Paroex 0,06% voisi olla hyvä vaihtoehto tahnaksi, herkästi reikiintyvän hampaiston tahnana voisi käyttää runsas fluorista tahnaa (Duraphat), johon tarvitaan hammaslääkärin resepti.

 

Syljen ominaisuudet ja vaikutukset ovat hyvin laaja-alaisia ja silloin kun sylkeä erittyy vähemmän on pyrittävä vähentämään kuivan suun aiheuttamia haittoja. Ravinnolla on myös merkitystä kuivan suun hoidossa.  Veden juonti on tärkeää ja kannattaa juoda puhdasta vettä usein. Ateriatiheyteen tulee kiinnittää huomiota, 5 syöntikertaa päivässä on hyvä määrä. Aterian yhteydessä voi halutessaan juoda muutakin kuin vettä, riittävästä ruoan monipuolisuudesta on huolehdittava. Mikäli pureskelu onnistuu olisi hyvä, että aterialla olisi riittävästi pureskeltavaa ruokaa esimerkiksi kasviksia. Ateria on hyvä päättää kalsiumpitoiseen ruoka-aineeseen esimerkiksi palaseen juustoa ja lopuksi olisi myös hyvä juoda vettä.  Sokeria ja vaaleaa vehnää kannattaa välttää eli ei usein esimerkiksi makeita leivonnaisia, sen sijaan marjoja ja hedelmiä sekä kasviksia kannattaa suosia joka aterialla.

 

Apteekista löytyy kuivan suun hoitoon tarkoitettuja tuotteita. Ruokaöljy on myös hyvä ja terveellinen aine limakalvoille siveltynä (teelusikallinen öljyä kielen päälle ja kielellä levitellään poskien sisäpinnoille). Mikäli nukkuminen on kuivan suun takia hyvin hankaa, ovat jotkut saaneet avun valkovaseliinin levittämisestä poskien sisäpinnoille. Ksylitolipastillit lisäävät syljeneritystä, samoin fluoritabletit joiden annetaan hitaasti sulaa suussa.

Kuva: Pixabay

Share Post
Tags: