Makeisvero poistui – toivottavasti kulutus ei kasva!
Vuoden vaihteessa makeisvero poistui. Verotuksesta huolimatta makeisten kulutus suomessa on ollut suurta vuodesta toiseen. Onkin todettu myös, että ”sokeri”vero kohentaa kansanterveyttä ja hillitsee edes hieman makeisten ja jäätelön kulutusta. Suomen hammaslääkäriliittokin on ottanut kantaa kyseisen veron puolesta makeisten voimakkaan kulutuksen kasvun vuoksi.
Makeiset ovat monen lapsen mieleen. Erityisesti kuumana keskustelun aiheena on ollut se, että isovanhemmat hemmottelevan lasten lapsia karkeilla. Onhan se tärkeää sopia yhteiset pelisäännöt karkkipäivien ja herkkujen määrän suhteen. Liiallisella sokerin käytöllä on haittavaikutuksia yleisterveyteen liiallisen energian saannin myötä mutta myös siksi, että makeiset sisältävät paljon lisäaineita mm. väri-ja makuaineita. Makeisten napostelu aiheuttaa suuhun jatkuvan happohyökkäyksen, tällöin hampaat reikiintyvät.
Haluaisin nostaa esille toisenlaisen näkökulman. Entä jos ongelma onkin myös toisinpäin? Lapset hemmottelevat omia vanhempiaan ja iso vanhempiaan makeisilla?
Valitettavaa mutta todellista on se, että esimerkiksi hoivakodeissa asuville vanhuksille tuodaan tuliaisina makeisia ja herkkuja. Ikääntyvän suun terveys on haavoittuvainen, koska suun omat suojamekanismit ovat vähäiset. Reikiä syntyy tästä syystä nopeasti. Ottaen vielä huomioon sen, ettei ikääntyvällä ole motorinen taito enää terässä ja hampaat saattavat jäädä huonosti hoidetuksi.
Mitä sitten viedä ihmiselle, jolla on jo kaikkea? Hyviä vaihtoehtoja ikääntyvälle viemisiksi ovat aineettomat lahjat kuten jalkahieronta tai vaikkapa huoneiston siivous. Jos tahtoo viedä jotain konkreettista ovat ksylitolipastillit hyvä vaihtoehto. Ne helpottavat makeanhimoa ja voivat toimia osittain makeisten korvikkeena. Liiallisella ksylitolin käytöllä on kuitenkin laksatiivisia vaikutuksia, joka on tärkeää muistaa kertoa käyttäjälle.
Tärkeintä kuitenkin on, vaikka makeisten verotus pieneni, että herkkujen syönnissä säilyy kohtuus. Siitä voidaan jokainen pitää itse huoli. Vanhemmat huolehtivat lasten hampaiden kotona tapahtuvasta hoidosta ja mahdollisesti ajan kuluessa lapset osallistuvat omien vanhempiensa suun terveyttä koskeviin päätöksiin ja hoitoon.
Hanna Hytönen