Ota yhteyttä

Varaa aikasi kotikäynnille Puhelin: 040 171 8861 info@hymyoy.fi Y-tunnus: 2518586-5

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Aihe

Viesti

Suun terveyspalvelut HYMY Oy | Talvi on takana ja kesä alkamassa
Varaa aikasi kotikäynnille 040 1718861. Suun terveyspalvelut HYMY Oy:n suuhygienistit tekevät koti- ja laitoskäyntejä. Tarvittaessa konsultoimme yhteistyöhammaslääkäri ja hammasteknikkoa.
hammaslääkäri, hammaslääkärit, hammaslääkäreitä, hammas, hampaat, suu, suun hyvinvointi, hyvinvointi, terveys, terveyspalvelut, hammashoito, suuhygienisti, hammashoitaja, vanhus, proteesit, karies, reikiintyminen, sylki, hammaskivi, puhdistus, kotikäynti, laitoskäynti, hoivakoti, fluoraus, ennaltaehkäisevä, yleisterveys, hoitotasapaino, suuhygienia, tarkastus, hampaiden tarkistus kotona, hammashoito kotona, hammashoito asiakkaan luona hoivakodissa
10698
post-template-default,single,single-post,postid-10698,single-format-standard,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_with_content,width_470,blog_installed,hide_inital_sticky,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
touko 01 2016

Talvi on takana ja kesä alkamassa

Tuleva kesä on jälleen juhlan ja muutosten aikaa. Kummityttö valmistuu ammattiin, kummipojista vanhin painaa päähänsä valkolakin. Oma esikoispoika pääsee ripille ja puolison esikoinen jatkaa opintojaan vieraalla paikkakunnalla. Lapsista keskimmäinen siirtyy alakoulun viimeiselle luokalle. Samalla hän pohtii, millaisen valinnan hän tekee yläkoulun ainevalintojen suhteen. Perheen kuopus aloittaa esikoulun ja pitää tätä huomattavana saavutuksena henkilökohtaisessa elämässään. Ystävättären lapsi lopettaa yläkoulun ja siirtyy ammattiopintoihin, toisen ystävättären lapsi aloittaa reppuselässä koulutaipaleensa. Muistatko itse, miltä tuntui olla muutoksen edessä ja uuden sivun kääntyessä elämänkirjassa?

 

Lapset ja nuoret ovat uteliaita uudelle ja innokkaita oppimaan. Välillä voi jännittää ja on mukavaa, että turvallinen käsi on lähellä. Tuttu kaveri lähtemässä samaan koululuokkaan tai uudelle paikkakunnalle. Taustalla vanhemmat muistuttavat ’ Älä lähde vieraan matkaan’, ’Muista mitä olet kuullut päihteistä’, ’ Onko vuokra maksettu, bussilippu ostettu’. Taustajankutus luo rauhaa aikuiselle (olen ainakin sanonut tästä lapselle) ja nopeuttaa lapsen itsenäistymistä (tuota en jää kuuntelemaan).

 

Mikä onkaan tarpeellisin materia mukaan laitettavaksi kun saattelet lasta kynnyksen yli kohti seuraavaa haastetta? Värikynälaatikko, Arabian astiasto 6:lle hengelle, rajaton osto-oikeus lähimpään ruokakauppaan? Lapsi ei jaksa kantaa kaikkea sitä mitä haluaisit matkaan pakata vaan haluaa kirmata kevyenä, pää täynnä unelmia vailla arjen harmautta ja uskoo selviytyvänsä tulipa vastaan mitä tahansa. Jotain on kuitenkin tarpeellista antaa mukaan, aikuisen läsnäolon halutaan välittyvän lapselle vaikka ei ollakaan yhdessä koulupäivän aikana tai vieraalla paikkakunnalla.

 

Monista asioista olen jutellut huomattavan fiksun nuoren miehen kanssa. Ikää hänellä on neljännes sataa vuotta vähemmän kuin itsellä, mutta taito keskustella ja vetää hyviä johtopäätöksiä on ihmeellinen. Sukulaisuussuhdetta meillä ei ole, joten osuuttani hänen kypsyyteensä en voi hehkuttaa. Nuori mies on uskonut äitinsä viisautta ja luottaa itseensä. Nuoren miehen elämässä tapahtuu uusia asioita niin että vanhempaa heikottaa, mutta haasteet otetaan vastaan täynnä intoa ja uskallusta. Välillä vaihtuu maa ja valuutta, toisena hetkenä ollaan metsässä partioleirillä.

 

Olipa lapsi tai nuori millainen tahansa, soisin hänelle päivittäisen aamu- ja iltameditaation hammasharja suussa. Hampaiden pesu on tuttu rutiini jonka suorittamista ei tarvitse miettiä. Harjan liikkuessa hampailla voi miettiä päivän aikana tapahtuneita asioita. Harjataan huolella kielen puolelta, puru pinnoilta, takahampaat, ienrajat, posken puolenpinnat, etuhampaat. Harjaa hampaat yltä, alta, hymy näyttää paremmalta! Hammasvälien puhdistamiseen valitaan hammaslanka tai väliharja ja meditaatio etenee mieli rauhoittuneena. Kielellä varmistetaan, että hammaspinnat ovat liukkaat ja puhtaat ja lopputulos viimeistellään suullisella purskuteltavaa suuvettä.

 

Mitäpä lapselle mukaan maailmalle? Reppu täynnä rakkautta ja luottamus lapsen pärjäämiseen. Heijastin heilumaan repun lenksuun. Valokuva yhteisestä ajasta. Xylitol-pastillirasia ja uusi paketti lankaa hammasvälien puhdistukseen. Palautellaan mieleen terveellisen ravinnon merkitys ja aikuinen voi mielessään toivoa, että lapsi tai nuori saa nopeasti tyydytettyä pikaruoka-himonsa ja palaa samojen ruoka-aineiden äärelle kuin millä hänet kotona luomusti kasvatettiin.

 

Kirjoittaja on huomattavan ihastunut pieniin ihmisiin, lapsiin ja nuoriin. Hän uskoo aikuisten tekevän hyviä valintoja. Lisäksi hän kunnioittaa vanhuksia.

 

Terhi Kaartinen

Share Post